onalove

onalove

četvrtak, 8. kolovoza 2013.

DIY ulje za sunčanje

Temperature nas tjeraju na osvježenje koje tražimo u moru/rijeci/jezeru...  a sve što slijedi nakon kupanca je sušenje na suncu i nezaobilazno sunčanje :) Bilo bi odlično da se dobi još kakva bojica (naravno ako niste skloni crvenilu) pa sam spremila jedan diy koji uključuje spremanje prirodnog ulja za sunčanje i kojeg koristim već par dana. Točnije, dobila sam ga od mame mog dečka i tražila sam recept da ga sa vama podijelim jer ulje je zaista odlično!




evo moje bočice :)))




 Sve što vam treba: 

  • 1 mrkva
  • korica limuna
  • cvijet kamilice
  • listovi peršina
  • 2dcl 96% alkohola
  • 2,5dl maslinovo ulje
  • par kapi eteričnog ulja ( po želji)

1. Mrkvu je potrebno nasjeckati što sitnije, dodati koricu limuna koju treba naribati, nasjeckati također peršin i tome svemu dodati šaku cvjetova kamilice (možete isipati iz čajnih vrećica sastav kamilice :)


2. Pripremite alkohol i zalijte sastav sa 2dl te ostavite da odstoji 24 sata (povremeno promiješajte)


3. Potrebno je sve zajedno procijediti i poželjno je to napraviti preko gaze, dodati maslinovo ulje i eterično ulje za ljepši miris :) 


4. Sastav spremite u tamne bočice radi njihovog boljeg održavanja, ispast će vam po prilici 3 bočice od 60-70ml.





Ulje se zaista malo troši, ako vam je previše ulja, iznenadite svoju frendicu/mamu/seku sa bočicom od koje će ten brzo poprimiti zlatnu boju, neće ostaviti flekice, a boja koju će koža poprimiti će ostati duže nego da mažete sa uobičajenom spf kremom ili industrijskim uljem za sunčanje. Ova prirodna alternativa će obogatiti vašu kožu potrebnim vitaminima koje ćete dobiti i od mrkve i limuna i maslinovog ulja i bogata je karotenom
.




Ulje se po prilici zadržava vidljivo na koži (nakon nanošenja) sat do dva koliko vidim po sebi, ne uvlači se u pore i ne izaziva prištiće, nije neugodnog mirisa, a nakon pranja osjeća se samo lijepa svilenkasta koža i uviđam da nije toliko suha i dehidrirana kako mi zna biti nakon kupanja :) ali nije niti uljasta.


malo sam uljasta - primjer na koži :P




Koristim ga od subote, dakle već po prilici 5 dana i poprimila sam lijepu bojicu zlatnog sjaja i nemam nikakvih nuspojava nakon njegova korištenja. Lice ipak ne mažem s tim uljem (moj osobni izbor). Važno je naglasiti da se prvo namažete sa svojim faktorom, a zatim nakon što se upije dodajte ulje jer ulje nema spf za zaštitu od sunca. Npr. ja se namažem samo jednom faktorom 30 i ne ponavljam sa faktorom više mazanje nakon što stavim ulje i mogu se bez problema sunčati 3sata :) 




I tako dok ja plovim u barci, svima vama šaljem morske pozdrave i mirno more ;D :*
+ hoćete li isprobati ovo ulje za sunčanje? 

Broj komentara: 6:

  1. Kod ovakvih pripravaka moraš specificirati koja eterična ulja se smiju koristiti jer su gotovo sva citrusna et. ulja fototoksična i ne smiju se nalaziti u ovakvim proizvodima. ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. eterično ulje lavande može :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Sry, ali iz tog recepta treba izbaciti limun(citrusi u uljima i kremama za sunčanje su veliki ne, jer su fotosenzibilni) i eterična ulja, jer mogu djelovati toksično na stanice kože po izlaganju uv zrakama (npr. eterična ulja različitih citrusa, verbena, anđelika, bergamot, lavanda (neke vrste)

    OdgovoriIzbriši
  4. Ovdje je koristeno lavandino... a sad ljudi su tisucama godina koristiki razna etericna i ostala ulja pa nisu znali da su toksicna ;) da mogu sve bi imala prirodno i sampone i makeup i lakove za nokte al jbg tehnologija i kemijski sastav ide dalje ... ipak svakako cu nadoštukat lavandino etericno :)
    Hvala

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Je, koristili su ih, ali nisu imali ozonske rupe i zračenje kakvo mi danas imamo :/

      Izbriši
  5. Već godinama koristim maslinovo ulje i čisti pogodak je, iako sam čula da ni to nije zdravo, bla bla:D

    OdgovoriIzbriši